Cleantech Forum post #2 for FD Selections Energie

Titiaan Palazzi

‘From Data to Impact’: het thema van het Cleantech Forum in San Francisco mag erg abstract klinken, het is gebaseerd op een concrete trend.

De Cleantech Group, organisator van het forum, identificeerde het afgelopen jaar een sterke conversie van cleantech en IT. Bedrijven als OPower, Tendrill en eMeter richten allen hun pijlen op het verminderen van energieverbruik door het inzichtelijk maken van data voor eindgebruikers en energieleveranciers.

De conversie van cleantech en IT is één van de vele trends die de organisatie binnen de industrie waarneemt. Andere belangrijke trends zijn de groeiende rol van China (inmiddels goed voor meer dan 50% van de productie van zonnepanelen) en het groeiende tekort aan voedsel en drinkwater. Energie, water en voedsel worden door Nicholas Parker, oprichter van de Cleantech Group, het ‘trilemma’ van de toekomst genoemd.

Hoop

Het trilemma creëert een grote opgave voor onze samenleving. Om iedereen op deze wereld de komende 40 jaar te voeden, is evenveel voedsel nodig als de afgelopen 8000 jaar geproduceerd is. Daarnaast is de voedselprijs het afgelopen decennium met 150 procent gestegen [bron: FAO]. John Dennington van Kleiner Perkins noemt dit als de oorzaak achter de onrust in Noord-Afrika.

Maar op het Cleantech Forum is ook plaats voor hoop. Zo wist de 80 jaar oude ‘rocket scientist’ Art Rosenfeld de zaal warm te maken met zijn wittedakenplan: verf alle stedelijke daken wit, wat leidt tot substantiële afkoeling van de aarde (tot 15%). Een goedmakertje ter compensatie van de verdwenen gletsjers.

Nederland in het zonnetje

Nederland werd op de eerste dag van het forum in een positief daglicht gezet. Chrysalix, een investeringsfonds opgericht in 2001, werd gecomplimenteerd omdat het zich als een van de sterkste fondsen in cleantech positioneerde. Oprichter en voorzitter Wal van Lierop greep de kans om de oprichters van de Cleantech Group zijn zelfbedachte ‘Green Elephant’ prijs uit te reiken – een prijs voor leiders die zich succesvol inzetten voor duurzame energie.

De rest van het congres zal met name een plek zijn waarin cleantech bedrijven hun toekomst laten zien. Daarover in het volgende bericht meer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s